Φακοσαλάτα

ΥΛΙΚΑ

1 κούπα ρύζι αναποφλοίωτο / καστανό
1 κούπα φακές ψιλές
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
50 γρ ελιές κομμένες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι (μεσαίου μεγέθους) ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
1 κύβο λαχανικών
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Μουλιάζουμε το ρύζι για μία ώρα. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε να βράσει σε μια μικρή κατσαρόλα με 2 κούπες νερό, τον κύβο και λίγο αλάτι.

2. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλο του το νερό για περίπου 30 λεπτά. Δεν θέλουμε να έχει υγρά αλλά και να μην κολλήσει. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.

3. Καθαρίζουμε τις φακές, και τις βράζουμε σε άφθονο νερό, χωρίς αλάτι. Τις δοκιμάζουμε συχνά γιατί τις θέλουμε al dente δηλαδή μαλακές, χωρίς να λιώσουν και χάσουν το σχήμα τους. Τις σουρώνουμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

4. Τοποθετούμε το κρύο ρύζι και τις φακές σε ένα μεγάλο σκεύος. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και το ελαιόλαδο και όσο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι επιθυμούμε. Μπορεί να συνδυαστεί με φρέσκο χυμό λεμονιού.