Παρόλο που η καλλιέργεια του ρυζιού αναφέρεται από την αρχαιότητα σε κείμενα του Θεόφραστου (βοτανολόγος 370-285 π.Χ.), του Διοσκουρίδη (φυσιοδίφης 1ος αιώνας μ.Χ.) και του Γαληνού (γιατρός 130-200 μ.Χ.) που είχαν μελετήσει αρκετά το ρύζι ως φυτό, προϊόν διατροφής και μέσο θεραπείας ασθενειών του πεπτικού συστήματος, η συστηματική καλλιέργεια ρυζιού στη Ελλάδα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1950 που άρχισε να αυξάνει σιγά-σιγά η κατανάλωση του.
Σήμερα το ρύζι καταγράφεται στις δυνατές ελληνικές καλλιέργειες, αφού παράγονται 120 χιλιάδες τόνοι ετησίως. Στο νομό Σερρών καλλιεργούνται περίπου 40.000 στρέμματα ρύζι και παράγονται περίπου 20.000 τόνοι ρυζιού ετησίως. Το ρύζι των Σερρών θεωρείται το πλέον εύγευστο λόγω του ότι φύεται μέσα στην εύφορη πεδιάδα του ποταμού Στρυμώνα.