Τα όσπρια είναι άλλη μια διαδεδομένη τροφή στους αρχαίους Έλληνες, η καλλιέργεια τους άρχισε σχεδόν παράλληλα με αυτή των δημητριακών. Τα όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, χάρη στο ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά μία συνδυασμένη κατανάλωση οσπρίων με δημητριακά (πχ φακές με ρύζι) ή οσπρίων με κάποιο ζωικό τρόφιμο (πχ φασόλια με τυρί) δίνει ένα ικανοποιητικό συνδυασμό αμινοξέων, που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη. Σήμερα στην Ελλάδα η χρησιμοποίησή τους είναι ευρύτατη. Η Ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη συνταγές μαγειρικής με βάση τα όσπρια. Η φαντασία και η μαγειρική τέχνη των προγόνων μας, μας έχουν αφήσει μια τεράστια κληρονομιά.